SZILVESZTERI MULATSÁGOK

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Hazánkban ma a szilveszter fogalma szorosan összefügg a vidám, zajos és főleg bőséges lakomával, étellel és sok itallal megtartott mulatozással. A fiatalok által rendezett házibulik mellett szinte nincs neves szálloda vagy étterem, amely ne rendezne ismert művészek fellépésével óévbúcsúztató mulatozást. Ezek a szilveszteri rendezvények - mint a bemutatott menükártya tanúsítja - már a XIX. században divatosak voltak és az újév érkezésének megünneplése még a háborús időszakokban sem szünetelt. A fent leírtak inkább a fővárosra és a nagyvárosok vendéglátóhelyeire vonatkoznak, voltak viszont kevésbé ismert népszokások is. A hajdúvárosok (Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény) morzsabált tartottak, amelyre a lányos szülők vitték el a sült tésztákat és a pásztorok főzték a pörköltet. A nagykun városok és falvak batyus bálokat rendeztek, ahová a lányok vitték az enni, a férfiak pedig az innivalót. Minden ünnepi táplálkozásnak vannak egyházi (böjti ételek) és hagyományokon alapuló szokásai, de ezek a szilveszteri étkezést befolyásolják a legkevésbé. A családi összejövetelek étrendjében a szárnyasoktól a disznóhúsig - főleg vidéken disznótoros "képében" - minden előfordul. Bár vannak népi hagyományok, ezek lassan feledésbe merülnek. Sok helyen például azt tartják, hogy karácsony és újév között szemes ételt - babot, borsót, lencsét - nem szabad főzni, mert akkor pattanásosak, kiütésesek lesznek. Egyes vidékeken a két ünnep között sült tököt ettek, mert a hiedelem szerint akkor egészségesek lesznek. Nem csak karácsonykor, hanem szilveszter idején is divat volt a verses, énekes újévköszöntés, a kántálás. A jelmezbe öltözött fiatalok ezzel az énekkel próbálták a háziakat adakozásra buzdítani:

Boldog újévet!
Pénzt, süteményt, bort!
Egyenes a kémény,
Görbe a disznóláb,
Áldja meg az Isten azt a gazdát,
Ki a szegény kántálóknak ád!

Ha viszont nem kaptak semmit, a köszöntő utolsó két sorát megváltoztatták, imigyen:

Verje meg az Isten azt a gazdát,
Ki a szegény kántálóknak nem ád!

A szállodai és éttermi ételkínálat is igen vegyes volt, bár a malacsült és a hal szinte mindegyiken szerepel. A Hungária Nagyszálloda 1942-es menülapján még azt is feltüntették, hogy hány zsírjegyet kell leadni az étel elfogyasztása fejében..

Horváth Dezső

Vissza a tartalomjegyzékhez! 

Pin It
©2020 Jobb Mint Otthon Kisvendéglő. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper and Kontraszt Webstúdió

Search

Kedves Vendégeink!

Sok-sok etikai, gazdasági és morális mérlegelés után úgy döntöttünk, a mai naptól (2020. 03. 16) határozatlan ideig éttermünk bezár. 
Azt gondoljuk, és ezt mindig hangsúlyozzuk is, hogy éttermünk sikeres működése csakis akkor lehetséges, ha mi, akik itt dolgozunk, közösen tesszük bele energiánkat, tudásunkat és legfőképp szívünket-lelkünket, ahogyan eddig is tettük. Felelősséggel tartozunk egymásért, a munkatársakért és vendégeinkért is, amelyhez most ezt az egyetlen utat látjuk biztonságosnak.
Bízunk benne, hogy mihamarabb újra vendégül láthatjuk majd Önöket biztonságban, szeretetben.
Addig is aki teheti maradjon otthon, vigyázzunk egymásra!

A Kiskőrössy Halászcsárda csapata