ÖNÉLETRAJZ A GASZTRONÓMIAI CIKKEK SZERZŐJÉRŐL, HORVÁTH DEZSŐRŐL

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Bemutatkozás előtt sok szeretettel üdvözlöm a honlap gasztronómiát kedvelő olvasóit. Horváth Dezsőnek hívnak, eredeti végzettségem közgazdász. Már 45 éve foglalkozom könyvgyűjtéssel és ezen belül közel 30 éve szakácskönyvek és a gasztronómia kultúrtörténetéhez kapcsolódó egyéb kiadványok "begyűjtésével". Ezek mellett jelentős az étlap, menükártya, számolócédula, képeslap, táncrend, valamint régi konyhaeszközökből álló gyűjteményem. Fentiekből kiderül, hogy rendesen benne vagyok a korban, 1942. január 14-én születtem, "természetesen" Szegeden. Móra Ferencék közvetlen szomszédságában laktunk, én már nem ismerhettem őt, de nagymamám és édesanyám jó kapcsolatban volt a családdal, különösen Móra Ferencné feleségével, aki mellesleg az első magyar nyelvű anyaghányados szakácskönyv szerzője volt. A sikeres főzőkönyv 1928 és 1949 között hat kiadást ért meg, és az elmúlt években több reprint kiadása is megjelent. Az olvasás és a könyvek szeretete "gyerekbetegség" volt nálam, a gyűjtésbe pedig prózai módon csöppentem bele, apámtól örököltem egy pár száz kötetes könyvtárat. A szakácskönyvekből és egyéb gasztronómiai kiadványokból eddig közel 7000 kötetet gyűjtöttem össze, az "egyebek" - első kiadások, anekdota, vicc, humor, népi gyógyászattal foglalkozó orvosi könyvek - száma 3000 körül van. Bár nincs a szakmához közvetlenül kapcsolódó végzettségem ma már "nyakig" benne vagyok. Már az 1970-es években három éven keresztül voltam vendéglátós barátommal a tihanyi Kecskeköröm Csárda gebines üzemeltetője, 1996-ban pedig a Margit-szigeti Honvéd Üdülő-szálló igazgatójaként tevékenykedtem. A mai Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséggel közel 30 éve vagyok kapcsolatban és 20 éve a tagja is vagyok - jelenleg a Média Bizottságban tevékenykedem, és gyakran járok zsűrizni is. A gasztronómia kultúrtörténetével és a magyar könyvkiadással kapcsolatban sok előadást tartottam, legutóbb a Malaysia fővárosában, Kuala Lumpurban rendezett nemzetközi konferencián - 2007 áprilisra pedig Kínába van meghívásom. Szakírói tevékenységemért már több elismerést kaptam, a Magyar Turizmus Rt. által meghirdetett "Asztali örömök évében" a gasztronómiai újságírók számára meghirdetett versenyben elnyertem a legjobb gasztronómiai és boros cikksorozatért járó első díjat. A Gasztró Fórumban megjelenő cikkeim mellett évek óta írom a Műértő című művészeti és műkereskedelmi folyóiratban a könyvárverésekről szóló tudósításokat és kultúrtörténeti cikkeket, könyvkritikákat. Remélem, hogy a honlap olvasóit érdekelni fogják az írásaim, és ha van valami ezzel kapcsolatos kívánságuk, kérem jelezzék.

Üdvözlettel:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Horváth Dezső

Pin It
©2020 Jobb Mint Otthon Kisvendéglő. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper and Kontraszt Webstúdió

Search

Kedves Vendégeink!

Sok-sok etikai, gazdasági és morális mérlegelés után úgy döntöttünk, a mai naptól (2020. 03. 16) határozatlan ideig éttermünk bezár. 
Azt gondoljuk, és ezt mindig hangsúlyozzuk is, hogy éttermünk sikeres működése csakis akkor lehetséges, ha mi, akik itt dolgozunk, közösen tesszük bele energiánkat, tudásunkat és legfőképp szívünket-lelkünket, ahogyan eddig is tettük. Felelősséggel tartozunk egymásért, a munkatársakért és vendégeinkért is, amelyhez most ezt az egyetlen utat látjuk biztonságosnak.
Bízunk benne, hogy mihamarabb újra vendégül láthatjuk majd Önöket biztonságban, szeretetben.
Addig is aki teheti maradjon otthon, vigyázzunk egymásra!

A Kiskőrössy Halászcsárda csapata