ÉTEL ÉS ITAL A RÉGI KÁVÉHÁZAKBAN

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

A "Fekete Leves" már a török hódoltság idején ismert volt Erdélyben, sőt ebben az időben Budán török kávézók is működtek. Buda és Pest 1686-os visszafoglalása után a két városban rövidesen megjelentek az első polgári kávéfőzők - ők voltak a magyar kávésmesterség megteremtői. Jó hírüket korán megalapozták: A nálunk járt utazók már több mint két évszázaddal ezelőtt szertevitték a világban kávéházaink hírét - nevét.
Kezdetben a kávén kívül teát, sört, bort, rumot, különféle puncsokat és rozsólist (likőr) szolgáltak fel. A fehér zsemlét, perecet, kuglófot és aprósüteményt már az "ősidőkben" is kínálták a kávé mellé, de kapható volt a debreceni kolbász őse, a "krajtzáros virstli" is, melyről idővel az árdrágulás "leszedte" a ráadásba adott reszelt tormát. Ezt Gaál György az 1803-ban Budán megjelent várospamfletjében "A tudós Palótz avagy Furkáts Tamásnak Monosbélbe 'lakó Sógor - urához irtt levelei"-ben meg is említi, imígyen:
"Budán azon Kávéházban, a melybe a Vendégek jó Kraitszáros Virstlikkel traktáltatnak, most a' régi Sistema már megváltozott. Annak előtte a' Virstlik jó tormával meghintve voltak, de mivel a' Kávés Mester a tormával is többet veszt, most már torma nélkül való kolbászokkal traktálja a' Vendégeit."  
A komolyabb ételkínálatra a XIX. század elejéig kellett várni. A világhírű Grand Café, a Kemnitzer Kávéház már az 1800-es évek elején Café Restaurant volt, ugyanúgy, mint a Paradicsom és a Mondain Kávéház is. Kifejezetten nyári üzletek is nyíltak. Ezek közül az egyik legismertebb a leopoldvárosi "György Kert" volt, melyről még Schams Ferenc is megemlékezik Pestről szóló könyvében:
". Csinos, árnyas, nem túlnagy, kellemetes változatosságot nyújt, délben főleg estve jó asztaluk és sokféle, sokszor valóban jóízű boruk vagyon. A kiszolgálás jó és gyors és az Idegen figyelmét nem fogja elkerülni, hogy a pesti Publicum is olyan szeretettel  csüng a sült csirkén, mit a bécsi."
A XIX. század negyvenes éveiben újabb italok jelentek meg a kávéházi asztalokon. Az Abbázia, Baross, Central és Pilvax törzsközönségét a franciás bohémség jellemezte. Jegelt, szalmaszálon szívott párizsi feketekávé volt a divat, a tragikus öntudat elvesztése érdekében pedig Baudelaire, Rimbaud és Verleine kedvenc italát, az "Absynthe"-t "vedelték". A forradalom idején a "szabadságitalnak" elnevezett krampampuli volt a jelkép, ami nem volt más, mint a lengyelek által divatba hozott, cukorra és kávéporra öntött és meggyújtott spiritus.
A Café Restaurantok egyre növekvő száma és az éttermi ételek, az úgynevezett "melegkonyha" megjelenése és elterjedése egyre nagyobb felháborodást váltott ki a vendéglátóipar képviselőiből. Az addigi - szokásjogon alapuló - hagyomány szerint ugyanis kizárólag ők üzemeltethettek melegkonyhát, a képesítetlen kávés nem. A vita a XX. század elején ért csúcspontjára, de az első világháború elsöpörte azt. Rendelettel kötelezték a kávéházakat, hogy a legszegényebb osztályok ellátására kötelesek olcsó étrendet adni, illetőleg olcsó főzelékmenüt felszolgálni húsfeltéttel. Tulajdonképpen ekkor kezdődött a kávéházak hanyatlása, ami világjelenség volt. A gazdasági világválság után még talponmaradtak a második világháború forgatagában zenés presszókká alakultak, szendvicseket, "egytálételeket" adtak. A kávéház elvesztette szellemiségét, étkező hely lett, nem a nagyvilági Café Restaurant többé!

Horváth Dezső

Vissza a tartalomjegyzékhez!

Pin It
©2020 Jobb Mint Otthon Kisvendéglő. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper and Kontraszt Webstúdió

Search

Kedves Vendégeink!

Sok-sok etikai, gazdasági és morális mérlegelés után úgy döntöttünk, a mai naptól (2020. 03. 16) határozatlan ideig éttermünk bezár. 
Azt gondoljuk, és ezt mindig hangsúlyozzuk is, hogy éttermünk sikeres működése csakis akkor lehetséges, ha mi, akik itt dolgozunk, közösen tesszük bele energiánkat, tudásunkat és legfőképp szívünket-lelkünket, ahogyan eddig is tettük. Felelősséggel tartozunk egymásért, a munkatársakért és vendégeinkért is, amelyhez most ezt az egyetlen utat látjuk biztonságosnak.
Bízunk benne, hogy mihamarabb újra vendégül láthatjuk majd Önöket biztonságban, szeretetben.
Addig is aki teheti maradjon otthon, vigyázzunk egymásra!

A Kiskőrössy Halászcsárda csapata