A SOMOGYI BETYÁRVILÁG

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

A magyarországi "betyárvilág" a XIX. század első harmadában alakult ki, három fő területen: Somogyban, a Bakonyban és az Alföldön. A betyárok legtöbbje pásztor volt vagy pásztor családból származott. Ennek érdekes magyarázata van: Abban az időben erős kasztrendszer uralkodott a családokon belük, pásztor csak pásztornak a fia lehetett, a kanásznak a fia csak kanász, a csikósé csak csikós - és így tovább. A legerősebb kaszt a pásztoroké volt, egy akkori mondás szerint "A pásztorságba bele kellett születni". Igen ám, de ha egy pásztornak 5-6 fia volt, nem jutott mindegyiknek hely, más munkát viszont nem vállaltak - agy egyenes út vezetett a betyárkodáshoz. A somogyi betyárok arról voltak híresek, hogy legalább hét megyében garázdálkodtak, köztük Zala, vas, Veszprém és a Balaton környéke. Már az 1800-ad évek első évtizedében híressé vált Angyal Bandi, valódi nevén Horváth András. Ökörpásztorként kezdte, de volt csárdás is, ezután lett betyárvezér. Sobri Jóska - valódi nevén Pap József - volt talán a legismertebb, egy 1836-os körözőlevél szerint valószínűleg Vas megyében született. A Somogy Megyei Múzeumban őrzik állítólagos kürtjét és róla született a legtöbb betyárnóta. 

Sobri Jóska híres zsivány
Kit megfogni már sok kíván,
Kerek, poros az orcája
Ezer csók illenék rája.

Ismertek voltak még a Patkó testvérek, Posta és Jancsi, Gelencsér Jóska és Oroszlán Pali. A betyárok táplálkozása egyenőtlen, rendszertelen volt. Mivel szinten állandóan menekülésben voltak, főzőedényeik nem lévén meleg ételre csak a tanyákon és a jobb módú családoknál számíthattak, ahol vagy kényszerűségből vagy jószívűségből látták vendégül őket. A csárdákban viszont szívesen látták őket, hiszen a lopott holmi orgazdái legtöbbször a csárdagazdák voltak. A tanyákról juhot és malacot hajtottak el, aminek a többségét eladták, mert az erdőben sütés veszélyes volt - könnyen a nyakukra hozta a pandúrokat. Magukkal főleg füstölt húst, szalonnát és sok tojást vittek, azért, mert ezekből gyorsan tudtak akár meleg ételt is készíteni - ehhez főleg a sok tojás szükségeltetett. A csárdákban főleg levest és húst ettek, főzeléket akkor még a polgári családoknál se nagyon ismerték. Reggel pálinkát, estefelé bort ittak - töméntelen mennyiségben. A leghíresebb somogyi csárda a Becsali volt, melyről a nóta ezt mondja:

Becsalábi járnak híres lányok,
Rézitcéből isznak a betyárok.
Becsaliba járok,
A betyárbandába magam is beállok.

Zsindelyezett a becsali csárda,
Rezgő pohár, víg muzsika járja,
Jó bor mellett, cigány mellett
Betyárok közt énekelget
Korcsmárosné kökényszemű lánya.

Vissza a tartalomjegyzékhez!

Pin It
©2020 Jobb Mint Otthon Kisvendéglő. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper and Kontraszt Webstúdió

Search

Kedves Vendégeink!

Sok-sok etikai, gazdasági és morális mérlegelés után úgy döntöttünk, a mai naptól (2020. 03. 16) határozatlan ideig éttermünk bezár. 
Azt gondoljuk, és ezt mindig hangsúlyozzuk is, hogy éttermünk sikeres működése csakis akkor lehetséges, ha mi, akik itt dolgozunk, közösen tesszük bele energiánkat, tudásunkat és legfőképp szívünket-lelkünket, ahogyan eddig is tettük. Felelősséggel tartozunk egymásért, a munkatársakért és vendégeinkért is, amelyhez most ezt az egyetlen utat látjuk biztonságosnak.
Bízunk benne, hogy mihamarabb újra vendégül láthatjuk majd Önöket biztonságban, szeretetben.
Addig is aki teheti maradjon otthon, vigyázzunk egymásra!

A Kiskőrössy Halászcsárda csapata