JÓZSEF ATTILA GASZTRÓNÓMIAI EMLÉKEI

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Születésének 100. évfordulójára az UNESCO József Attila emlékévnek nyilvánította a 2005-ös esztendőt,  így illendő, hogy mi is megemlékezzünk az 1905. április 11-én született költőről.

Az elmúlt évtizedekben a magyar irodalmi, művészeti és politikai élet sok ismert és kiemelkedő szereplőjéről olvashattunk gasztronómiai anekdotákat, melyben írtak kedvenc ételeikről és megemlékeztek a régi éttermekről és kávéházakról, ahol törzsvendégek voltak. József Attila valahogy mindig kimaradt ezekből a megemlékezésekből, hiszen köztudott, hogy gyermekkorában nagyon szegények voltak és később sem vált belőle egy Krúdyhoz hasonló gourmet. Volt egy időszak, amikor egy Gáspár János nevű kőműves családjánál éltek albérletben. Erről így ír visszaemlékezéseiben idősebb nővére, Jolán: "Édesanyánk nem hagyott mást otthon számunkra, csak kenyeret. Én kaptam az iskolában a napközi otthonban ebédet, de a két kisebbik gyerek egész nap csak kenyeret evett. (A másik testvér Etus, Attila fiatalabb nővére. A szerk.) A kőműves felesége már megszokta, hogy annyit főzzön a bablevesből, krumplilevesből, hogy este egy-egy tányérral nekünk is jusson. De ők is nagyon szegények voltak, nagyon nagy áldozat volt ez tőlük." A gyerekek ott segítettek, ahol tudtak. Jolán egy cukorkagyárban kezdett el dolgozni, de csak rövid ideig, mert "visszavezényelték" az iskolába. Attila egyetlen játékát egy hintalovat is feldarabolta aprófának, hogy legyen tűzrevaló. Erről is megemlékezett nővére: "A kisfiúnak ez a fehérlő - áldozása mélységesen meghatotta mamát. Ma is előttem van az arca, amint végigcsurog rajta a könny, amikor tüzet gyújtott belőle a paprikás krumpli alá." Az öt elemi elvégzése után három évig az Üllői úti polgári iskolába járt és már elsős korában verseket kezdett írni. Fentiek ismeretében nem lehet csodálkozni azon, hogy első mindenki által ismert versét "Kedves Jocó" ajánlással nővérének, Jolánnak írta és elsősorban kedvenc ételei után vágyakozik:

De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni.
Jó ruhába járni, kelni,
S öt forintért kuglert venni.

Míg a cukrot szopogatnám,
Új ruhámat mutogatnám,
Dicsekednék fűnek - fának,
Mi jó dolga van Attilának.

Az irodalomtörténet elsősorban a Japán kávéházat (Ma az Írók boltja az Andrássy úton) jelöli meg törzshelyeként, ahol a gombás ponty volt a kedvence, de sok egyéb vendéglátóhelyen is megfordult. Sokszor járt a Modern kávéházban, ahonnan gyakran átlátogattak az irodalmi szomszédvárba, a Centrálba, ahol - a Hadik kávéház mellett - Karinthy Frigyes és írótársai fogadták szeretettel. Gyakori vendég volt az újpesti Vágner vendéglőben, ahol Berda Józseffel is asztaltársaságával múlatta az időt - házias ételek fogyasztása mellett. Azt, hogy a házi koszt volt a kedvence, Jolán nővérének Párizsból írt levelében is megerősíti: "Csomagban legyen bableves csipetkével, kolbászreszelékkel" - kérte tőle, de hogy megkapta-e, arra nincs bizonyíték. A makói gimnázium után rövid ideig a szegedi egyetem padjait koptatta, ahol Juhász Gyula és Móra Ferenc vette őt pártfogásba. Itt leggyakrabban a Tisza szálló éttermét látogatták meg. Fennmaradt egy "Kínálgató" című tréfás költeménye is, ami Jolán nővére és férje, Makai Ödön ügyvéd társasági vacsoráján született 1930-ban. A költő az összes fogáshoz tréfás, évelődő verssorokat írt és inkább az ételek káros következményeit emelte ki. E vers részleteivel búcsúzunk József Attilától:

KINÁLGATÓ
Hé vendégek, a begyetek,
Nehogy mindent megegyetek!

KINÁLGATÓ
Ne feledd, hogy régi szabál:
Csak mértékkel egyé, igyál,
Kövérség korai vénség,
Tehát móddal, ó vendégség.
Az angyalok sose esznek,
Mégis gyönyörűek lesznek.

ÉTKEK ÁRADATA

CSIGALEVES
E levestől mennek falnak,
Kik belőle sokat falnak!

HIDEG FOGAS
Cúgot kapsz a halevéstől,
Nemcsak soktól, de kevéstől.

HALMAJONÉZ
Majonézből bármi kevés,
Harmadnapos hideglelés.

CSIRKESALÁTA
Füled szaggatja a csirke.
Ebbe őrült bele Kirke.

PULYKAMELL JÓASSZONYMÓDRA
Pulykamelltől hull a hajad,
Jobb tehát, ha tálban marad.

KAPPANSÜLT KÖRITVE
Szeplőt szaporít a kappan
Ne viszi le semmi szappan.

UBORKA- ÉS SALÁTAFÉLÉK
Lúdtalpat kapsz uborkától
Ne is égy belőle mától.

TORTÁK ÉS ÉDESSÉGEK
Torta hájat nevel búra:
Biztos a karlsbadi kúra.

FEKETEKÁVÉ
A fekete török átok -
De hát úgyis megisszátok.

Im, hát aki mértékkel
szórakozott az étkekkel,
s nem roggyant meg keze - lába
jöhet a tánciskolába.
Járjuk, mint a szél a pusztán,
fölfrissülünk majd káposztán,
káposztának is a levén,
mint a beduin a tevén.
(E hasonlat egyéb hián,
nem történt, csak a rím mián.)
S ha míg fogát feni falánk, -
frissen sül a farsangi fánk,
kívül piros, belül foszlik,
míg a vendég el nem oszlik.
S aki panasszal van bajba,
menjen a sóhivatalba!

Vissza a tartalomjegyzékhez!

Horváth Dezső

©2024 Jobb Mint Otthon Kisvendéglő. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper and Kontraszt Webstúdió

Search